فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 39 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدرضا ابراهیمی* صفحات 1-23

    اشعار احساسی احمد شاملو بر خلاف اشعار اجتماعی او که دغدغه ها و اوضاع اجتماعی و سیاسی جامعه را بیان می کند، به بیان احساسات و احوالات شخصی وی میپردازد. در این دسته از اشعار می توان تاثیرپذیری و بهره گیری از کهن الگوها، روایتهای مرسوم و اسطوره های ادبیات ایران و جهان را مشاهده کرد که در درجه اول شعر را متاثر از ادبیات شرق و غرب نشان می دهد ولی مبتنی بر نوگرآیی، آشنایی زدایی و خلق فضای فراواقعی (سئورال) و وهم انگیز است که نشان می دهد که شاعر چگونه با چیره دستی و با ذهنیتی نو اندیش و خلاقانه از فضای سنتی ادبیات کلاسیک فاصله گرفته و فضا و مضامین جدیدی را خلق نموده است. در این جستار سعی شده با بهره گیری از نظریات ژرار ژنت پیرامون نقد بینامتنی (ترامتنی) شعر بلند «رکسانا» از لحاظ تاثیرپذیری شاعر از کهن الگوها و روایتهای متون ادب فارسی و جهان و چگونگی خلق فضا و مفاهیم جدید مورد نقد و بررسی قرار گیرد و تاثیرپذیری و سپس خلق نوآورانه فضا، مضامین، ساختار شعری، و روایتهای جدیدی که به بیان احساسات وی ختم می شود با رویکردهای پنج گانه ژنت تطبیق و بررسی شود. این تحقیق با مطالعه روابط ترامتنی در شعر «رکسانا» سعی دارد دریچه جدیدی به خوانش و شناخت جهان بینی اندیشه های شعری در اشعار احساسی احمد شاملو بگشاید.

    کلیدواژگان: ترامتنیت، کهن الگوها، ادبیات ایران و جهان، اسطوره، نواندیشی، احمد شاملو، شعر رکسانا
  • نرگس اسکویی* صفحات 24-46

    ادبیات مهاجرت داستانی در ایران، به سبب مسائل معتنی به اجتماعی، پیوسته و با سرعت در حال گسترش است. این امر لزوم تحقیقات دامنه دار و چندبعدی در حوزه ادبیات مهاجرت را موکدتر می سازد. تحقیق حاضر با رویکرد مطالعه تطبیقی، دو رمان مهم معاصر را از ادبیات مهاجرت، برای جستجوی مولفه های مشترک موجود در این آثار پی جسته است. هر دو رمان، بیان خاطره گونه از زندگی دو نویسنده مهاجر، معروفی و قاسمی، است. نتایج تحقیق گویای آن است که نوستالژی وطن پشت سر گذاشته شده و متعلقاتش و موضوعات متعددی از جهان فعلی پیرامون نویسنده (نظیر هویت، فرهنگ، ارتباطات، عواطف و...)، در کنار عواملی چون پریشانی ذهن و ترس دائمی (ناشی از جریانات متمرکز بر محور مهاجرت)، به شدت موجب پریشانی روحی راوی-نویسنده در هر دو رمان بوده است و این امر تاثیرگذار، سایر عوامل روایت ساز دو رمان، نظیر انتخاب زاویه دید، شخصیت پردازی، گسیختگی زمانی و مکانی روایت، طرح و پی رنگ و زبان روایت را در دو رمان، بسیار به هم نزدیک ساخته است. بهره مندی از تکنیک روایت گری جریان سیال ذهن، واگویه های ذهنی، وقفه های زمانی، زبان نمادین، تداعی های پیوسته، آشفتگی زمانی و مکانی با تکیه بر راوی غیرقابل اعتمادی که مخاطب باید وقایع داستان را از میان گفتار نامتعادل او -که آمیزه ای از واقعیت و رویا است- دریابد، و مهم تر از همه طرح اصلی دو داستان که بازگوکننده حقایقی از وضعیت زندگی انسان مهاجر گریخته از وطن است، مولفه های مشترک مربوط به ادبیات مهاجرت و تبعید را در این دو رمان بسیار افزایش داده است.

    کلیدواژگان: ادبیات مهاجرت، روایت شناسی، هم نوائی شبانه ارکستر چوب ها، تماما مخصوص
  • حسین روستایی*، علی پیرانی شال صفحات 47-69
    بررسی مقوله "کثرت تکرار" ومثالهایی که برای آن دربلاغت فارسی وعربی آورده شده واز دیرباز جزعیوب فصاحت کلام شمرده می شود، نشان میدهد که این مبحث بلاغی، از مقولاتیست که پرداختن بدان در کتب بلاغی بانوعی وسردرگمی همراه بوده است؛ مثالهایی که در این باب دیده میشود مثالهایی است که نه تنها غیرفصیح نیست بلکه در مرتبه ای بالاتر خود مشتمل بر آرایه ای ادبی است. نکته ای که در ذکر این مثالها قابل ملاحظه اینست که برخی آن را ذیل عیوب فصاحت کلام شمرده، و برخی دیگر بعنوان مثالی برای آرایه های دانش بدیع، ازآن یاد کرده اند. این نکته هم دربلاغت فارسی و هم عربی مشهود بوده وبنظر میرسد ازجمله مسائلی باشدکه پیشینیان در طرح نمودن آن یا حداقل ذکر نمونه های متعددی از آن خطا کرده ومعاصران هم که تردید دردیدگاه پیشینیان را روانداشته، تکرارش کردند. تاملی بر نمونه هایی چند از این مقوله در کتب بلاغی مختلف، باکاوشی در میان دیدگاه علمای بلاغی موید این موضوع است. پژوهش حاضر ضمن بررسی آرای گوناگون ادب پژوهان، به تحلیل جایگاه مقوله تکرار دربلاغت فارسی وعربی می پردازد
    کلیدواژگان: بلاغت فارسی، بلاغت عربی، فصاحت، تکرار، ابن اثیر
  • غلامعلی زارع*، احمد دیلمی صفحات 70-98

    لفظ «آداب» را از گذشته تا کنون در معانی گوناگون به کار برده‏اند. بررسی منابع حاکی از تسامح در کاربرد این لفظ و خلط مبحث آن با مباحث ادبیات و اخلاق است. در این مقاله کوشیده‏ایم تا با مطالعه منابع مرتبط و اتکا و استناد به اسناد، استدلال و تحلیل، هر یک از اصطلاحات فوق را تعریف کرده، به طور ویژه تفاوت آداب را با اخلاق تبیین نماییم. برپایه آنچه به دست آوردیم، توانستیم وجوه متعددی از تفاوتهای آداب را با اخلاق فهرست نموده شرح دهیم؛ به گونه‏ای که با اتکا به دستاوردهای این پژوهش می‏توان به شیوه‏ای علمی به بیان وجوه اشتراک و افتراق آداب و اخلاق دست یافت، به اختصار می‏توان گفت که از جمله نتایج این تحقیق تبیینی روشنتر از آداب، ادبیات و اخلاقیات است با این توضیح که آداب مبتنی بر عرف و ادبیات مبتنی بر هنر و اخلاقیات مبتنی بر فطرت الهی آدمی است. 

    کلیدواژگان: آداب، ادب، ادبیات، اخلاق
  • احسان سیدمحرمی* صفحات 99-119
    یکی از مسائل پیچیده و قابل تامل در مبحث خداشناسی ، موضوع تشبیه و تنزیه است . تشبیه و تنزیه را می توان دو حالت عقلی و روحی شناخت حق تعالی توسط انسان دانست . در تشبیه ، انسان برخی از صفات همچون شنوایی یا بینایی را به حق تعالی نسبت می دهد که برای نمونه می توان به داستان موسی و شبان در مثنوی مولانا اشاره نمود . البته دلیل این تشبیهات را می توان در برخی از احادیث و آیات جست . هرچند که گاه عده ای در این تشبیهات آن قدر مبالغه می ورزندکه دانشمندان علوم اسلامی ، در مقابله با این گروه ، بحث تنزیه را مطرح می کنند و حق تعالی را نسبت به صفات بشری منزه می شمارند و آیات مورد استثناء اهل تشبیه را به گونه ای تفسیر می کنند که معنای واقعی نداشته باشد . این نوشتار با روش توصیفی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای ، ضمن بررسی جداگانه نظریات ابن عربی و مولانا ، برآن است تا از طریق شناخت دیدگاه این دو عارف بزرگ ، شیوه صحیح برخورد با مسئله تشبیه و تنزیه را نشان بدهد .
    کلیدواژگان: تشبیه، تنزیه، خدا، عرفان، مولانا، ابن عربی
  • نرگس صالحی*، محمدرضا حاجی آقابابایی صفحات 120-138

    منطق ‎الطیر عطار از منظومه‎های مهم عرفانی است که می‎توان آن را بر اساس نظریه ی‎ منطق مکالمه‎ای باختین و تبیین مفهوم «دیگری» مورد بررسی قرار داد. عطار در پی تبیین جایگاه مرغان به عنوان «من» و سیمرغ یا همان ذات الهی به عنوان «دیگری» است. حرکت مرغان به سوی سیمرغ حرکتی برای شناخت ارزش وجودی خود است که با پشت سر گذاشتن مراحل سیر و سلوک، درکی درست از هویت و جایگاه خود پیدا می‎کنند. از دیدگاه عرفانی، جهان چیزی جز جلوه‎ای از ذات الهی نیست و از این رو اعتقاد به مفهوم دوگانه‎ی «من» و «دیگری» در اندیشه‎ی عرفانی، امری باطل است. مطابق با این دیدگاه منی وجود ندارد و اگر آدمی چنین تصور نادرستی دارد، به سبب وابستگی‎ها و تعلقات پیرامونی است و آنچه سیر و سلوک نامیده می‎شود، در حقیقت راهی است برای رساندن آدمی به شناخت تازه‎ای از خود و فهم این موضوع که خودی وجود ندارد و هرچه هست، اوست. با توجه به چنین اندیشه‎ای به هیچ روی گفت‎وگویی میان من و دیگری شکل نمی گیرد و اصولا دیدگاه عرفانی، دیدگاهی چندصدا به شمار نمی‎آید. آنچه در عرصه‎ی عرفان وجود دارد و شخص عارف با سیر و سلوک خود در پی رسیدن به آن است، نفی من و متجلی ساختن خداوند است و این همان چیزی است که در عرفان توحید نامیده می‎شود.

    کلیدواژگان: تحلیل متن، چندصدایی، دیگری، عطار، منطق الطیر
  • سوسن فتوحی تکانتپه* صفحات 139-164

     این پژوهش به مقایسه سبک شناختی نامه های جامی و غزالی در بافت سیاسی با رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی می پردازد. نامه های عرفا و علمای بزرگ ،منابع تاریخی ارزشمندی هستند که علاوه بر دارا بودن اطلاعات سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی روزگار خود ، چگونگی مناسبات و ارتباط نویسندگان آن را با صاحبان قدرت و طبقات مختلف اجتماعی نشان می دهد.دراین تحقیق سعی بر آنست که با توجه به مدل سه بعدی نورمن فرکلاف ویژگی های سبکی نامه های جامی و غزالی در سه سطح توصیف ، تفسیر و تبیین مورد مقایسه قرار گیرد تا بتوان به این پرسش ها پاسخ داد که هر کدا م از چه گفتمان و راهبرد های زبانی برای برقراری ارتباط با افراد در بافت سیاسی بهره برده اند؟ چه نقاط مشترک و متفاوتی در ویژگی های زبانی و سبکی آن ها وجود دارد ؟ گفتمان موجود در نامه ها چه نقشی ایفا کرده اند ؟ یافته های تحقیق نشان می دهد گفتمان حاکم بر نامه های جامی ، عارفانه با محوریت عشق الهی و گفتمان حاکم بر نامه های غزالی زاهدانه با محوریت آخرت گرایی است. هر دو با بکار گیری گفتمان مورد نظر به حفظ اقتدار خود در مقابل حکومت پرداخته اند. در مفهوم روابط قدرت ،جامی از طریق همسویی با قدرت حاکم و غزالی با ایستادگی در برابر آن ،دستگاه حکومت را کنترل وآن ها را به اجرای عدالت و حمایت از مردم دعوت نموده اند.

    کلیدواژگان: جامی، غزالی، نامه، تحلیل گفتمان انتقادی، سبک شناسی
  • سهیلا لویمی* صفحات 165-196
    عنصر زبان یکی از پدیده های اجتماعی است که همواره در حال تغییر و دگرگونی است. زبان فارسی نیز به دور از این تغییر و تحولات نبوده است. یکی از این دگرگونی ها، تغییر حروف اضافه است. در این پژوهش به بررسی حروف اضافه، انواع و چگونگی آن در زبان شعری شاعران برجسته ی دوره ی سامانی و مقایسه ی آن با زبان معیار امروز پرداخته شده است. بررسی شواهد بیانگر این است که در دوره ی یادشده، حروف اضافه ی ساده و مرکب گوناگونی کاربرد دارند. این حروف از لحاظ شکل و ساختار و هم چنین بار معنایی دارای گستردگی و تنوع فراوانی هستند. علاوه بر این حروف اضافه ای در این دوره کاربرد دارند که در دور های بعد کاهش یافته یا به طور کامل متروک شده اند. همچنین تعدادی از عبارات (حرف اضافه و متمم) در این دوره وجود دارند که برخی از دستورنویسان، آن ها را حرف اضافه مرکب دانسته اند؛ درحالی که به نظر می رسد این عبارات، ترکیبی از «حرف اضافه-ی ساده» و «متمم» می باشند.
    کلیدواژگان: دستور زبان فارسی، شعر، حروف اضافه، دوره ی سامانی
|
  • Seyed Reza Ebrahimi * Pages 1-23

    Unlike his social poems which express the social and political concerns of the society, Ahmed Shamlou, in his emotional poetry, addresses his emotions and personal feelings. The influence and utilization of archetypes, common narratives, and myths of both Persian and world literature can be noticed in these poems, which primarily show the poet has been affected by the literary cannons of the East and the West. But, inspired by his modern attitude, de-familiarization, and the aptitude to create an overwhelming (unorthodox) space is one of his concerns that shows how the poet has been distracted from the traditional classical context of classical poetry by creating a new and innovative mindset and as well as new spaces and themes. In this essay, it has been tried to use the ideas of Gerard Genet regarding the transtextuality, a long poem by Shamlou named “Roxana” has been chosen and it has been investigated that how novel and innovative (unorthodox) space, structure and poetical concepts and themes created and have been used in expressing the feelings.

    Keywords: transtextuality, archetypes, Persian, world literature, Myth, Ahmad Shamlou, Roxana
  • Narges Oskouie * Pages 24-46

    Narrative immigration literature in Iran is consistently and rapidly expanding due to substantial social issues. It necessitates extensive and multidimensional research in the field of literature and migration. The present study with a comparative study approach searches the two important novels of contemporary migration literature for common components in these works. Both novels express (like the autobiography) the lives of two immigrant writers. The results indicate that the nostalgia of home is left behind and its belongings and multiple threads (identity, culture, communication, emotions, etc.) of the current world of author, alongside factors such as mental distress and constant fear (out of concentrated flows on migration axis), strongly cause emotional distress of the narrator-author in both novels, and this effective issue has made very close together other narrative factors of both novels, like choosing the viewing angle, characterization, temporal and spatial rupture of the narrative, plot and narrative language (symbolic) in both novels. Using the narrative technique of stream of consciousness, mental reflections, time intervals, symbolic language, continuous associations, spatial and temporal confusion by relying on an unreliable narrator whom the audience must detect the events of the story through his unbalanced speech, which are a mixture of dream and reality, and most importantly the main design of the two stories that reflect the realities of the situation of migrating human fleeing from home has greatly increased the intertextual relationships of these two novels. 

    Keywords: Immigration Literature, comparative literature, Narratology, the Nocturnal Harmony of Wood Orchestra, All Special
  • Hossain Roustaei *, Ali Piranishal Pages 47-69
    The debate the issue of " repetitions" and evidence that researchers books in Persian and Arabic rhetoric presented to us that this rhetorical topic t several detective rhetoric necessarily needs to re-examine and deepen it. The examples seen in this section are examples of where there is no prejudice Pfsaanha what it is that include studying under a similar title repetitions or refining. Which you should pay attention to in the study of these examples is that some writers within Investigation defects eloquence while others book within Investigation Budaiya science. This issue is no different than the rhetoric would Persian Arab and perhaps of topics that are not cared for by the ancients but may have sinned in within the theme of eloquence, or at least may have sinned in the mentioned several examples of them. By this. But on the other hand, we find contemporaries who have not views of what the ancients were without to reflect them. This article mean by addressing The opinions of critics and researchers to discuss repetitions in rhetoric Persian and Arabic.
    Keywords: Persian Rhetoric, Arab rhetoric, eloquence, repeatation, Ibn asir
  • Gholamali Zare *, Ahmad Deylami Pages 70-98

    The word of "ceremony" has been used in differentmeanings since the past. The study of the sources of tolerance in the use of this word and its confusion is the subject of literature and ethics. In this paper, we have tried to explain each of the above terms by exploring the sources of relational, reliant, and cited documents, reasoning, and analysis, specifically explaining the difference in ethics. Based on what we have achieved, we have been able to describe various aspects of the differences of customs with ethics, in such a way that, based on the achievements of this research, one can find a scientific way of expressing the ways of sharing and differentiating morality and morality. It can be said briefly that the results of this research are a clearer explanation of customs, literature, and ethics, with the explanation that custom is based on art and ethics based on the divine nature of man.

    Keywords: Ceremony, Literature, Morals, traditions
  • Ehsan Seyyed Moharrami * Pages 99-119
    One of the complicated and conspicuous issues in the field of theology is the theme of likeness and pureness. Similarness and pureness can be considered as the rational and spiritual state of the recognition of the transcendence by man . In similarity, man attributes some traits such as hearing or sight to truth, for example, one can refer to the story of Moses and the pastor in Rumi's Mathnawa . Of course, the reason for these similes can be found in some of the hadiths and verses . Although some people in the simile sometimes exaggerate so much that Islamic scholars have come up against Tanzania in confronting this group and The privilege of excellence is distinguished from human traits and Exemplified verses of simile are interpreted in a way that does not have a real meaning . This paper, by a descriptive method based on library studies, while investigating the separate views of Ibn Arabi and Maulana, seeks to demonstrate the correct way of dealing with the likeness and temporal problem by recognizing the views of these two great mystics .
    Keywords: Likenes, pureness, god, mysticism, Maulana, Ibn Arabi
  • Narges Salehi *, Mohammad Reza Haji Aqa Babaei Pages 120-138

    Mantiq Al-Tayr (The Conference of the Birds) is among the seminal irfanic (mystic) works which can be analyzed based on Bakhtin’s theory of dialogism and the concept of the ‘other’. Attar seeks to establish the position of the birds as the ‘self’ and that of Simorgh or the divine nature as the ‘other’. The journey of the birds toward the Simorgh is a progress toward realizing the value of their existence, and after their spiritual progress, the birds gain a proper understanding of their identity and position. From an irfanic point of view, the world is nothing but divine nature; therefore, considering the binary distinction of the ‘self’ and the ‘other’ is invalid in irfanic thought. According to such a viewpoint, there is no ‘self’, and if man holds such a notion, it is because of his belongings and dependencies in the material world, and what is considered as spiritual progress is the journey toward gaining a new sense of the ‘self’, and realizing that there is no self, and that whatever there is, is Him. Therefore, there is never a conversation between the ‘self’ and ‘other’, and the irfanic viewpoint is essentially non-polyphonic (monologic). What is recognized in irfan (mysticism) and what the aref (holder of true knowledge) seeks to attain through his spiritual progress is denial of the self and manifesting the divine. That is what is known as tawhid (oneness) in irfan.

    Keywords: Text analysis, polyphony, the Other, Attar of Nishapur, Mantiq Al-Tayr (The Conference of the Birds)
  • Susan Fotouhi Tekantape * Pages 139-164

    The main topic of this research is a combination between stylistic of letters of Jami and Ghazzali with the approach of critical discourse analysis. The letters of mystics and great scientists are major historical sources which, in addition to enclosing a lot of political, social and cultural information of the past, they show the relationships between the writers and authorities and different social classes. In this research we are trying to investigate the stylistic features of Jami and Ghazzali in three levels of description, annotation and explanation based on 3_dimentional model of Norman Fairclough in order to answer this questions that each one used which discourse and language strategy to communicate with others in political subjects? Which common and different points are exist in stylistic and language features of their letters? What role does discourse play in letters? The metod of this study is analytical-descriptive and our results showed that the ruling discourse on the letters of Jami is gnostic which, centered on divine love and ruling discourse on the letters of Ghazzali are ascetic which, centered on futurism. Each of them manipulate a discriminate discourse in letters to save authority against government ; but in fact the relationship of Jami's authority is via alignment with power of governors, on the other hand Ghazzalis's authority is via standing against the government apparatus and by this method could control the authority and invited them to adminstrative of justice and supporting people.

    Keywords: Jami, ghazzali, letter, critical discourse analysis, ‘cognitive style
  • Soheila Loveimi * Pages 165-196
    The element of language is one of the social phenomena that is constantly changing and metamorphoses. The Persian (farsi) language has not been far from these changes and metamorphoses. One of these and metamorphoses is preposition changing. In this research we examined the prepositions, kinds and its uses in the poetic language of the prominent poets of the samanid’s era and also we compare it with today’s standard language. The examination of the witnesses shows that in mentioned era, simple and compound prepositions have been used. These prepositions from the shape, structure and semantic point of view are of great diversities. Moreover, a prepositions are used in this era that in following eras are reduced or completely obsoleted. Also there are some terms (complement and preposition) in this era that some grammar writers have considered them as compound preposition; while it seems that these terms are a combination of « simple preposition» and «complement».
    Keywords: Persian (farsi) grammar, poem, preposition, samanid’s era